Πρόκειται για μία μοναδική σύγχρονη κατασκευή που βασίζεται σε αρχαίες παρατηρήσεις! Η Camera Obscura της Αίγινας δημιουργήθηκε το 2003, στο πλαίσιο του forum "ΦΩΣ/ΕΙΚΟΝΑ - Η Ακαδημία Αιγίνης", ενός διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος που επιχείρησε ένα διάλογο μεταξύ τέχνης και επιστήμης, από τους αυστριακού καλλιτέχνες Gustav Deutch & Hanna Schimek και έγινε πραγματικότητα με τη συνεργασία τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία και Ολλανδία). Είναι ένας κυλινδρικός θάλαμος 42 τετραγωνικών μέτρων, με διάμετρο 7 μέτρα, στημένος στο χώρο των Οχυρών στην περιοχή της Πέρδικας. Λειτουργεί χωρίς να απαιτείται κανενός είδους ενέργεια, βάσει απλών φυσικών αρχών, και δημιουργεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να συνηθίσουν τα μάτια του επισκέπτη στο απόλυτο σκοτάδι του θαλάμου και, σιγά - σιγά, με σχεδόν μαγικό τρόπο, εμφανίζεται στις 12 αναρτημένες ημιδιάφανες οθόνες, το πανόραμα του περιβάλλοντα χώρου. Σε κάθε μία από τις οθόνες αντιστοιχεί μία μικροσκοπική οπή που επιτρέπει στο φυσικό φως να εισχωρήσει και να περιγράψει, πλήρως αντεστραμμένο, κατά 360 μοίρες και στις δύο κατευθύνσεις, το τοπίο έξω από το σκοτεινό θάλαμο.
Ο
Αριστοτέλης (384-322 π.Χ) είχε κατανοήσει την οπτική αρχή της camera Obscura την οποία και πρότεινε για την παρατήρηση της έκλειψης του ηλίου από την σελήνη. Τον 10ο αιώνα ο Άραβας
Alhazen μέσω μιας σκηνής και πέντε φαναριών, πειραματίστηκε και έδωσε μια πλήρη αναφορά του φαινομένου. Στις σημειώσεις του
Leonardo Da Vinci το 1490, βρέθηκαν περιγραφές της camera Obscura, ενώ ο είναι ίσως ο πρώτος που συνιστά τη χρήση μιας ανάλογης φορητής συσκευής στους ζωγράφους για σχεδίαση πορτρέτων και τοπίων.
Η Camera Obscura της Αίγινας είναι η πρώτη που εγκαταστάθηκε ποτέ στην Ελλάδα και η μοναδική στον κόσμο που αποτυπώνει πανοραμική εικόνα 360 μοιρών. Τα τελευταία χρόνια έχει ήδη ανασταλεί η λειτουργία της και ως θύμα της οικονομικής κρίσης, κινδυνεύει να μην λειτουργήσει ποτέ ξανά!!!
Ανθή Αποστολίδου
Φυσικός, MSc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου